Sfaturi cum sa alegi corect aparatele electrocasnice nelipsite din nicio casa

Cum sa alegi aspiratorul

Cum sa alegi aspiratorul
Cum sa alegi aspiratorul

Cum sa alegi aspiratorul

Criteriile absolut necesare pe care trebuie sa le indeplineasca un aspirator de calitate, sunt: puterea de absorbtie, gradul de filtrare, sacul sau recipientul de praf, accesoriile.


Puterea de absorbtie
In cazul unui aspirator, puterea motorului nu este direct proportionala cu puterea de absorbtie. Ceea ce conteaza de fapt, este puterea de absorbtie. Valori "normale" incep cu 330W si se termina pe la 450W, in functie de producator. Un client avizat ar trebui sa intrebe vanzatorul care este aceasta valoare si sa aleaga aspiratorul pe acest criteriu.

Filtrul HEPA

filtru aspirator
Filtrul HEPA
Astazi, majoritatea producatorilor de marca folosesc filtre HEPA, care se pot spala, si care au grade de retinere a prafului de pana la 99,5% (adica pot retine particule de marimea 0.3 mm). Din nefericire, intalnim un paradox la aspiratoarele care filtreaza cu apa – si anume o putere de absorbtie sub 300W. Asta inseamna performante de aspirare scazute.


Rolul filtrelor HEPA (high efficiency particulate absorbing) este de a opri particulele de praf care reusesc sa treaca de filtrele conventionale. Particulele de praf pot cauza diferite alergii si de aceea, avand un aspirator cu filtru HEPA, aveti siguranta unui aer mai curat in caminul dumneavoastra. Cu timpul filtrele HEPA acumuleaza cantitati mari de praf ceea ce duce la scaderea performantelor sale. De aceea este foarte important sa le curatati frecvent.

filtru aspiratorIata ce trebuie sa faceti:
De obicei filtrele HEPA sunt localizate in spatele sacului de aspirator.
Scoateti cu grija filtrul.
Scuturati filtrul: dupa ce indepartati “grosul”, folositi o pensula pentru o curatare mai precisa. Ar fi foarte bine sa aveti o sursa de aer comprimat pentru a sufla foarte bine filtrul. Daca filtrul inca nu este curatat, il puteti scutura de o suprafata rigida. Aveti grija insa cum faceti acest lucru.
Scufundati filtrul in apa de cateva ori si lasati-l apoi sa se usuce.
Asigurati-va ca filtrul este uscat complet si puneti filtrul inapoi in aspirator.
In general durata medie de viata a filtrelor HEPA este de 6 luni. Dupa aceasta perioada ar trebui sa luati in considerara inlocuirea lui pentru a avea performante optime.

Sac de panza sau cutie de plastic?
Intotdeauna romanul, econom, s-a orientat spre achizitionarea sacilor de panza. Si bine a facut. Pentru ca sunt refolosibili. Unii, mai cu dare de mana, isi permit inlocuirea cu saci de hartie, care implica niste costuri lunare, in functie de utilizare. Mai nou si mai practic, au aparut aspiratoarele cu recipient de praf - fie in interior, fie in exterior sau chiar in ambele variante – care sunt extrem de igienice. Pot fi usor golite, spalate, uscate si refolosite. Materialul utilizat este plastic rezistent si prin folosirea unui astfel de aspirator se elimina costurile de intretinere.


Teava de inox si accesorii variate
Nu in ultimul rand, accesoriile sunt importante. Preferabil este ca aspiratorul sa aiba teava metalica telescopica, perie speciala cu talpa metalica,pentru parchet, perii speciale pentru tapiterie, locuri inguste. Fiecare producator incearca sa aduca plus valoare produsului prin oferirea acestor accesorii cat mai variate. Cu cat produsul este mai scump, cu atat probabilitatea gasirii unor astfel de "jucarii" este mai mare.

Iti ofer o comparatie detaliata intre tipurile de aspiratoare de pe piata pentru a alege inteligent aspiratorul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Pana acum ceva timp, oferta de aspiratoare se limita la o gama relativ restransa de produse pentru public.  Apoi, au aparut optiunile: alaturi de aspiratorul clasic cu filtrare in saci de hartie sau de panza, astazi gasim in ofertele producatorilor aspiratoare cu filtrare prin apa dar si aspiratorul Dyson de tip Root Cyclone care utilizeaza forta centrifuga intr-o proportie mult mai mare decat restul produselor de pe piata.

Aspiratoare cu apa:
Aceste aspiratoare folosesc un sistem care, dupa cum va puteti da seama inca din numele produsului, utilizeaza apa pe post de filtru. Daca aveti acasa un aspirator cu apa, stiti ca principalul avantaj este descris de proprietatea sa de a filtra aerul aspirat din covoare sau de pe orice suprafata, inainte de a fi scos afara. Aspiratorul cu apa filtreaza aerul in proportie de 85% si are capacitatea de a retine atat particulele de praf, cat si microbii care se dezvolta in diverese suprafete.

Aspiratoarele cu apa au un design interesant pentru ca sunt transparente si permit vizualizarea particulelor aspirate; in apa folosita pe post de filtru se pot pune cateva picaturi de parfum pentru ca aerul eliminat sa aiba un miros placut. De obicei aceste aspiratoare au un sistem de filtrare dublu adica exista un filtru de panza deasa si unul poros din plastic. Bineinteles, apa este cel mai important si primul dintre filtre, de aici si denumirea aspiratoarelor cu apa.

Statisticile au constatat insa ca majoritatea persoanelor care folosesc aspiratoarele cu filtrare in apa, gasesc produsele ca fiind predominant ineficiente si voluminoase. In cazul unor aspiratoare ce folosesc apa pentru filtrare, nu se poate retine praful in proportie de 100%, filtrele dezvolta mucegai si bacterii datorita amestecului vaporilor de apa si a aerului suflat in filtrul Hepa, iar in timpul folosirii aparatului de aspirare, apa murdara va emana un miros neplacut.

De altfel, un aspirator cu filtrare apa care nu este perfect uscat si este depozitat, va capata de asemenea un miros neplacut. Aspiratoarele cu apa sunt voluminoase, ingreuneaza utilizarea si necesita mult timp inainte si dupa folosire. Apa murdara trebuie aruncata, iar vasul curatat.
Aspiratoarele cu filtrare prin apa sunt superioare intr-adevar generatiei de aspiratoare clasice pe baza de filtru de hartie sau panza, insa nu ofera o solutie eficienta si rapida consumatorilor care isi doresc un mediu cat mai lipsit de praf si de bacterii.

Aspiratoare de praf cu filtrare in saci de hartie sau panza
Oferta este foarte diversificata, in functie de producator, de preturi, de tehnologie, de puterea de aspirare, de sacii de schimb/permanenti, de silentiozitate, etc. Aceste aspiratoare sunt cele mai raspandite. Avand dimensiuni potrivite pentru depozitarea intr-un loc al casei fara sa incomodeze, ele sunt prevazute cu minimum de functii utile in indepartarea prafului si a murdariei.

Sistemul de functionare al acestui aspirator este facil, el permite o utilizare relativ usoara. Atunci cand sacul s-a umplut, el poate fi schimbat, daca vorbim de aspiratoarele care utilizeaza saci de schimb. In genere, puterea de absorbtie se poate regla direct din comenzile aspiratorului. Majoritatea produselor de acest gen sunt descrise de reglarea electronica a puterii, de sacii de praf, de capacitatea de depozitare, de sistemul de filtrare; ele au cablul retractabil si dimensiuni compacte, facilitand folosirea lor.

Puterea de aspirare ar trebuie sa fie cel mai important criteriu in alegerea unui aspirator performant. In functie de gradul de aspirare (putere masurata in air wati), combinat cu silentiozitatea si consumul de energie electrica, aspiratorul poate ajunge la perfomantele dorite si anume acelea de a curata bine de praf si impuritati orice suprafata din casa.

Acest tip de aspirator poate fi insa dezavantajos, deoarece filtrele trebuiesc curatate regulat pentru a asigura performantele aspiratorului, capacitatea de absorbtie a prafului este limitata, durata de functionare in timp este slaba si, in plus, nu pot absorbi microorganismele din aer. Cei care sufera de alergii il vor gasi ineficient.

Tehnologia Dyson poate capta particule mici ca polenul, bacteriile si sporii de mucegai. De aceea aerul evacuat de Dyson are de 150 de ori mai putin polen, bacterii si spori de mucegai fata de aerul pe care-l respirati in mod normal.  Aspiratoarele care utilizeaza tehnologia cyclone nu au saci, in schimb vasele colectoare de praf tip cilindru sunt detasabile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu