Sfaturi cum sa alegi corect aparatele electrocasnice nelipsite din nicio casa

Cum să alegi periuța de dință electrică

Cum să alegi periuța de dință electrică
Cum să alegi periuța de dință electrică
Studiile au aratat ca periutele de dinti electrice pot fi mai eficiente in curatarea dintilor decat cele manuale, atata timp cat sunt utilizate corect. Insa acest dezavantaj poate deveni foarte usor un risc: fiind mai eficienta, multi oameni au impresia ca daca utilizeaza o periuta de dinti electrica pot reduce timpul periajului si pot uita de tehnicile corecte de periaj - GRESIT. Utilizarea periutei electrice implica un timp de periaj de 3 - 5 minute si stapanirea unei tehnici corecte, la fel ca o periuta manuala. 

Afectiunile gingivale reprezinta un risc major in dezvoltarea unor afectiuni severe de sanatate, incluzand boli de inima si diabet. 
Chiar din copilarie este recomandat a se folosi periuta de dinti in mod regulat, pentru a pastra dintii si gingiile sanatoase. 
Insa, care este cea mai buna periuta de dinti?

La sfarsitul anilor `30 s-a inventat periuta de dinti din nylon si aceasta reprezenta singura optiune in ingrijirea dentara. 
Cu timpul, au aparut pe piata numeroase tipuri de periute. Astazi, multe magazine si farmacii ofera o gama diversa de produse pentru igiena dentara, de la cele manuale la cele electrice. 

Periuta de dinti electrica poate sa fie o alegere buna in multe situatii, avand o eficienta optima in indepartarea placii microbiene dentare, combatarea tartrului si reducerea bolilor parodontale. Periuta de dinti electrica poate fi la fel de eficace ca si periuta de dinti clasica atata timp cat este folosita dupa o tehnica de periaj potrivita ei. Datorita tehnologiei folosite pacientii sunt tentati sa incerce o noua jucarie electrica, un adevarat "gadget dentar".

De cat timp exista periuta de dinti electrica?

Prima generatie de periute de dinti electrice a aparut pe piata in anul 1960. Ulterior, in anul 1980, apare pe piata o noua periuta de dinti electrica cu calitati superioare pecedentei . 

Cum arata o periuta electrica?
Forma periutei de dinti electrice este asemanatoare periutei de dinti clasice. Este formata dintr-un maner, un gat si un cap al periutei. Manerul de cele mai multe ori este mai gros decat al unei periute obisnuite pentru ca inauntru se gasesc bateriile / acumulatorii si motorasul ce determina miscarea perilor atasati de capul periutei. Si gatul periutei este mai gros pentru ca prin el trec mecanisme ce unesc motorasul de capul mobil.
Uneori periuta de dinti electrica poate avea accesorii: un incarcator pentru acumulatori, capete active de schimb, suporturi.

Perita de dinti, generalitati 
O periuta de dinti (indiferent ca este manuala sau electrica) prezinta anumite caracteristici; acestea trebuie cunoscute inainte de a o achizitiona. 

1. Marimea 
Capul periutei de dinti trebuie sa permita un acces usor pe toata suprafata dintilor. Pentru multi adulti, periuta de 1, 27 cm latime si de 2, 54 cm inaltime este mult mai usor de utilizat. Periutele mai mari sunt mai greu de manevrat, iar unele zone nu vor fi accesibile, precum partea laterala si molarii din spate. 
In plus, periuta de dinti trebuie sa aiba un maner suficent de lung pentru a fi tinuta in mana in mod confortabil. 

2. Categorii de periute 
Daca veti dori sa achizitionati o periuta de dinti dintr-o farmacie sau doar vreti sa inlocuiti capul periutei electrice, puteti sa alegeti periute soft (moi), medii sau dure. Majoritatea oamenilor aleg periuta soft, deoarece este mai comoda si sigura. 
In functie de vigurozitatea periajului si de structura dintilor, periutele medii sau dure pot deteriora smaltul dintilor. 
Pentru mai multa protectie atunci cand periati dintii, optati pentru periutele de dinti cu perii rotunzi. 

3. Recomandarile expertului 
Pentru a fi siguri ca ati ales periuta corecta, cereti sfatul medicului dvs dentist. 
In caz contrar, o solutie este de a cumpara periute de dinti (manuale sau electrice) care au aprobarea Asociatiei Medicilor Stomatologi. 
In cazul periutilor de dinti de unica folosinta trebuie sa va asigurati ca perii nu cad, ca se afla in stare de siguranta, manerul periutei rezista la periaj si periuta este eficienta (reduce placa bacteriana din faza incipienta). 
Periutele electrice sigilate trebuie testate inainte in laborabor pentru a dovedi siguranta acesteia asupra tesuturilor si a dintilor. 
Atat timp cat periajul dentar este efectuat cu regularitate (utilizand tehnica periajului corect, care reduce placa si mentine gingiile sanatoase), nu conteaza daca periuta este manuala sau electrica. 

Exista si cateva lucruri care trebuie luate in calcul atunci cand alegem intre o periuta de dinti manuala sau una electrica: 
a. Pret 
O periuta de dinti electrica poate ajunge la un pret mare comparativ cu periuta manuala. In plus, pe langa costul initial al periutei electrice se adauga si costul inlocuirii capului si a bateriilor (o data la trei-patru luni). 
b. Placere 
Multor persoane le plac periutele de dinti care le simt si care le aud zgomotul. Periutele de dinti electrice (unele dintre ele) au incluse si un cronometru, fiind mai atractive. 
c. Eficienta 
Numeroase cercetari stiintifice au investigat daca periutele de dinti manuale sau cele electrice sunt mai eficiente si reduc afectiunile gingivale si elimina placa. O analiza dintre 30 de studii a aratat ca nu exista o diferenta semnificativa intre cele doua tipuri de periute de dinti. Insa, s-a observat ca un anumit tip de periute de dinti cu reglaj electric (sau cunoscuta sub denumirea de periuta de dinti electrica cu miscare de rotatie-oscilatie) este mai eficienta decat periuta manuala. 
d. Siguranta 
In general, periutele de dinti sigure sunt aprobate de Asociata Medicilor Stomatologi. 
Atunci cand periajul este mai viguros poate afecta gingiile si dintii, in acest sens fiind recomandabila periuta de dinti cu reglaj electric, deoarece curata mai bland suprafetele dentare. 

Cand alegeti periuta de dinti pentru copii, este indicat sa optati pentru o periuta pe care o va folosi cu regularitate. Exista o gama variata de periute de dinti manuale si electrice pentru copii, acestea remarcandu-se prin culoare si tematica - personajele favorite din povesti. 
Sunt disponibile si periute de dinti cu muzica care va ajuta pe micut sa se spele pe dinti mai mult timp. 

Periuta de dinti manuala sau periuta de dinti electrica? 
Indiferent ca folosesti o periuta manuala sau electrica exista cateva opinii pro si contra. 

Periuta de dinti manuala. Opinii pro: 
- pret redus, 
- are manerul comod, 
- cateva au "razatoare" pentru limba,
- o poti lua oriunde,

Periuta de dinti manuala. Opinii cotra: 
- nu este durabila,
- manevrarea poate fi dificila pentru unele persoane,

Periuta de dinti electrica. Opinii pro: 
- are maner ergonomic (majoritatea),
- are inclus cromometru,
- se simte si se aude zgomotul periutei,
- unele periute nu au nevoie de pasta de dinti,

Periuta de dinti electrica. Opinii contra: 
- pret ridicat,
- necesita incarcare sau baterii (cele mai multe periute).

Perii atasati capului mobil pot avea 4 tipuri de deplasari:
deplasari oscilatorii in arc de cerc de cca 60°, de la gingie spre ocluzal sau incizal si inapoi;
deplasari orizontale printr-o miscare rectilinie alternativa, dus-intors, similare cu miscarile vibratorii specifice metodelor de periaj manual Bass, Stillman şi Charters;
deplasari combinate de tip oscilatoriu şi rectiliniu alternative;
de rotatie completa.

Ultimele versiuni sunt adevarate jucarii electronice. Poti alege tipul miscarilor efectuate de capul activ, poti seta timpul de periaj, periuta te avertizeaza daca aplici o forta prea mare pe dinti si gingii, iar pe un mic ecran poti vedea toti parametrii periajului. Mai mult, producatorii au venit cu ideea de "Oral health center"sau tradus "Centrul de ingrijire orala". Acest concept consta in existenta unor dispozitive de baza, ce faciliteaza incarcarea acumulatorilor periutei, la care sunt atasati suporti pentru mai multe capete active. In felul acesta manerul inteligent poate fi folosit de toata familia, fiecare membru al familiei avand un cap activ personal.

Cum stim cand trebuie sa schimb periuta?
Fiecare periuta electrica are propriul sistem de avertizare a uzurii. Producatorii folosesc de la markeri colorati, ce prin schimbarea culorii anunta uzarea periutei, pana la avertizari generate elctronic. Iti recomandam sa citesti cu atentie instructiunile de folosire ale periutei de dinti cumparate de tine.

Variantele periutei de dinti electrice
Periuta de dinti electrica este fabricata in mai multe variante. Pentru adulti are capul activ mai mare si o suprafata activa de forma conica sau rotunda. Pentru copii are capul activ rotund, mai mic si cu filamente mai scurte. Perii sunt fabricati din nailon si pot avea mai multe consistente: extra-extra-soft, extra-soft si soft.

Periuta de dinti electrica, ca si periuta de dinti clasica, are aceleasi obiective: curatarea cat mai eficienta a dintilor si gingiilor. Periuta electrica are o serie de avantaje:
realizeaza o curatire mai eficienta a suprafetelor dentare; 

timpul destinat periajului este mai redus, efectele negative asupra partilor moi sunt minime.

Pentru efectuarea periajului se recomanda periute cu peri sintetici, de consistenta moale sau medie, cu capatul taiat drept, sau rotunjit, cu trei sau patru randuri de tufe, corect intretinute, spalate bine dupa fiecare utilizare, schimbate la primele semne de deteriorare, de obicei la intervale de 1-3 luni. Periuta de dinti se va pastra intr-un loc unde se va usca rapid, nu intr-o cutie sau in apa.

Capul activ poate avea numeroase forme. Poate fi un capat asemanator cu cel al periutei obisnuite sau total diferit. De regula in cel de-al doilea caz periuta de dinti electrica poate face toate tipurile de miscari decrise mai sus.

Utilizarea periutei de dinti electrice
Pentru a avea rezultate optime folosind periutele electrice este justa cunoasterea catorva reguli:
- se vor alege periute cu filamente de nailon si cap activ rotunjit, se foloseste o cantitate redusa de pasta de dinti, mai putin abraziva, care se intinde pe toate suprafetele dentare;
- periajul incepe cu dintii din spate si se continua spre dintii din fata, miscarile au viteza si presiune redusa, se evita indoirea filamentelor;
- se periaza toate suprafetele dentare si abia dupa aceea se trece la urmatorul dinte;
- periuta se pozitioneaza pe suprafata dentara sub un unghi de 45-90o fata de axul lung al dintilor; se fac miscari de 3-5 secunde pe intreaga suprafata a dintelui;
- dupa 5 secunde periuta este mutata pe dintele urmator;
- se aplica o presiune blanda asupra dintelui si gingiei, fara indoirea filamentelor.

Periuta clasica sau periuta electrica?

Utilizarea periutelor electrice in locul celor manuale este controversata. Studiile arata ca ambele tipuri de periute, utilizate corect, realizeaza in egala masura o igienizare buna in zonele accesibile. Exista dovezi ca pacientii folosesc o forta mai scazuta cand se periaza cu periuta electrica in comparatie cu cea manuala. Periuta de dinti electrica nu are un potetial mai mare de a provoca abraziune gingivala fata de cea manuala.

Indicatii
Periajul electric se recomanda cu precadere in urmatoarele situatii:
copii mici la care periajul manual se face mai greu;
persoanelor purtatoare de aparate ortodontice - cu indicatii din partea ortodontului;
persoanelor handicapate fizic;
bolnavi necooperanti, oligofreni, cu artrite si artroze poliarticulare deformante, boala Parkinson.

Care este viitorul periutei de dinti electrice?
Putem vorbi si de urmatoarea generatie, a treia, de periute de dinti electrice. Aceasta este reprezentata de periutele sonice si cele ionice.
Periuta ionica functioneaza pe baza unui proces de ionizare electrica. Fiecare element din natura are o sarcina pozitiva sau negativa. Aceasta se numeste polaritate. In cazul in care polaritatile sunt opuse, cele doua elemente se atrag. Manerul periutei de dinti ionice este putin mai mare decat al unei periute normale, el contine sursa de alimentare si este responsabil pentru ionizare. Prin urmare, in conditii normale dintele are o polaritate (-) iar placa microbina una (+). Se poate afirma deci ca exista o atractie naturala intre placa bacteriana si dinte. Periuta ionica schimba temporar polaritatea dintelui in (+) determinand respingerea placii de pe dinte. 

Periuta ionica nu necesita folosirea pastei de dinti, indeparteaza depunerile alimentare mai ales intre spatiile dintre dinti si de sub gingie, combate mirosul urat al gurii actionand ca un puternic antibactericid natural.

Periuta de dinti sonica are dimensiune si greutate foarte redusa, fiind foarte usor de folosit. Ea genereaza intre 30.000-40.000 de vibratii pe minut. Vibratiile disloca placa bacteriana de pe dinte efectul fiind potentat de antrenarea apei in acest proces. Periuta de dinti sonica inglobeaza un sistem electronic de ultima generatie, ofera o igiena orala superioara periutelor de dinti clasice si asigura un periaj extrem de placut cu un mare grad de confortabilitate. Se foloseste utilizand tehnica de periaj clasica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu