Sfaturi cum sa alegi corect aparatele electrocasnice nelipsite din nicio casa

Cum să alegi uscatorul de rufe

Cum sa alegi uscatorul de rufe
Uscatorul de rufe este un aparat care te ajuta sa te bucuri de hainele tale curate si uscate intr-un timp scurt. Daca vrei sa renunti la sarmele inestetice din curte sau de pe balcon, la drumurile in uscatoria din beci, un astfel de aparat este solutia cea mai buna.

Uscatoarele de rufe pot fi achizitionate in varianta combo sau simpla. In prima varianta, aparatul este atat masina de spalat , cat si de uscat. In cea de-a doua varianta, aparatul are ca unica functie uscarea rufelor. Primul tip de aparat este recomandat persoanelor care nu dispun de suficient spatiu in locuinta pentru ambele aparate si care nu doresc sa cheltuiasca pentru doua lucruri separat.

Cea de-a doua varianta ocupa mai mult spatiu, insa permite si pozitionarea pe verticala, deasupra masinii de spalat. Se achizitioneaza in acest sens un cadru special conceput pentru ca masina de spalat rufe sa fie asezata peste cea de spalat.


Un avantaj al masinii de spalat cu uscator si al uscatorului de rufe consta in faptul ca exista modele incorporabile. Acestea pot fi prinse in mobila si camuflate cu o usa pentru a le ascunde vederii. In acest caz, mobila se face pe comanda, dupa ce s-au executat masuratorile corespunzatoare.

Spre deosebire de o masina de spalat si de o masina de spalat cu uscator, uscatorul simplu de rufe nu necesita contactul la o sursa de apa. Aparatul are o zona de evacuare a aerului si poate fi asezat oriunde, nu doar in zona tevilor de apa.

Pe piata de profil, exista uscatoare de rufe cu aburi, cu ventilare, cu condensare.

Uscatoarele de rufe cu aburi impiedica sifonarea rufelor, astfel incat acestea necesita calcare usoara sau deloc. Pot fi folosite, cu succes, la improspatarea rufelor care nu trebuie spalate sau care, altfel, nu pot fi curatate decat chimic. Rezervorul cu apa se umple automat, prin condensarea vaporilor. Unele dintre aceste uscatoare au si un program special pentru pantofi, filtre pentru scame, lumina interioara, pentru vizibilitate in interiorul aparatului, programe pentru tesaturi din bumbac, lana, sintetice etc.

Uscatoarele cu ventilatie functioneaza pe baza unui flux de aer cald, care este evacuat printr-un kit cu aceasta destinatie. Multe dintre aceste aparate au si program cu aburi, pentru a se evita sifonarea hainelor. Uscatoarele cu ventilatie trebuie asezate langa o fereastra sau langa o conducta de aerisire, pentru ca aburii sa poata fi eliminati.

Uscatoarele de rufe cu condensare transforma umezeala in apa, fara ventilatie din exterior, apa pe care o elimina prin conducta de canalizare. Unele modele contin un rezervor intern pentru acumularea apei , care, ulterior, va trebui golit. Sunt dotate cu senzori care determina oprirea automata cand hainele sunt uscate la nivelul programat. Au structura speciala pentru a proteja tesaturile, uscare delicata/rapida, palete pentru distributia rufelor, Touch Control, Led-uri pentru avertizari, program antisifonare, semnalizare acustica la final etc.

Cele mai multe uscatoare de rufe performante au o capacitate de 7-8 kilograme. Unele au deschidere verticala (mai incomoda), cele mai multe, deschidere frontala (de preferat). Filtrele acestor aparate, in care se aduna scamele, trebuie curatate cu regularitate. De asemenea, de mai buna calitate sunt uscatoarele dotate cu tambururi de otel inoxidabil, care sunt mai fiabile. Usile uscatoarelor sunt din plastic sau din sticla transparenta.

Pentru cei care sunt preocupati de problema spatiului, e bine de stiut ca uscatoarele de rufe pot fi amplasate si deasupra masinii de spalat, asigurandu-se, in felul acesta, si un transfer mai usor al hainelor, dintr-un aparat in altul.

Dezavantajul unui uscator de rufe este pretul. Aparatele de acest tip, de clasa energetica B costa de la 1500 la 2500 lei, in timp ce aparatele de clasa energetica A depasesc 3000 lei. In general, masinile de spalat cu uscator sunt de clasa energetica B, avand un consum mai mare din cauza celor doua functii.

Pe langa functia de uscare, aparatul netezeste si calda rufele cu ajutorul aburilor. Pentru rufele delicate, aparatul poate avea un suport si un program special de uscare. Pe langa hainele spalate, poti pune in acest uscator si haine care au nevoie doar de improspatare. Aparatul elimina mirosurile si cutele.

Oricum eu as cauta un model cu senzor de temperatura, functie antisifonare, uscare si cu aer rece, eventual cu functie de abur ( pentru a inlatura sa zicem miros de tutun dintr-o geaca sau haina care se poarta cateva zile)

2 comentarii: