Sfaturi cum sa alegi corect aparatele electrocasnice nelipsite din nicio casa

Cum să alegi cuptorul cu microunde

Cum să alegi cuptorul cu microunde
Cum să alegi cuptorul cu microunde

Cum să alegi cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde a devenit un obiect electrocasnic foarte popular datorita capacitatii sale de a economisi timp. 
Din 1967, cand a devenit mai accesibil datorita scaderii pretului, pregatirea mesei nu a mai trebuit sa dureze ore intregi.
Cuptorul cu microunde utilizeaza o forma de energie electromagnetica, generata electronic. Aceste unde penetreaza alimentele si produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul hranei procesate. Rotatia determia o frecare intre molecule, ceea ce genereaza la randul sau o crestere rapida a temperaturii. De aceea, spre deosebire de alte surse de energie, cuptoarele cu microunde incalzesc mancarea intr-un timp mult mai scurt.

Fie ca vrei sa gatesti sau doar sa incalzesti mancarea gata preparata, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de cuptoare cu microunde, cu dotari diverse. Atunci cand te decizi sa-ti cumperi un astfel de aparat, e necesar sa tii cont de principalul scop pentru care il vei utiliza, de volumul de hrana pe care trebuie il gatesti, dezgheti sau incalzesti si, bineinteles, de buget.

Modelele de cuptor cu microunde standard incorporeaza doar functiile de baza si sunt cele mai ieftine, intre 40 si 50 de euro. Acestea permit doar fierberea, dezghetarea si incalzirea, nu si coacerea sau rumenirea. 

Cuptoarele cu gatire de tip grill si cele de tip convectie beneficiaza de dotari in plus si au preturi mai ridicate. Acestea au un element electric in plus si beneficiaza de un ventilator care ajuta aerul cald sa recircule pentru a gati hrana in mod uniform. Performanta si eficienta lor sunt date de consumul redus de energie si de faptul ca accepta si recipientele din metal. De asemenea, au diferite componente auxiliare ce iti pot fi de folos: rotisor, gratare de sustinere a alimentelor si tavi din metal.

Atunci cand folosesti un cuptor cu microunde e bine sa stii ca nu este recomandat sa fierbi oua, pentru ca exista risc de explozie, sa il folosesti fara sa fi introdus un aliment in interior sau sa pui mancarea in vase din metal. Utilizeaza, in schimb, recipiente nemetalice din sticla termica, lut sau ceramica. De asemenea, nu e indicat sa introduci mancarea in vase de lemn pentru ca lemnul contine intotdeauna apa si exista riscul ca acesta sa se innegreasca sau chiar sa se arda. 

E bine ca atunci cand nu este folosit, in cuptor sa existe intotdeauna un recipient cu apa pentru a absorbi energia creata de microunde.Ca orice aparat electrocasnic, cuptoarele cu microundeprezinta o serie de caracteristici si functii ce le diferentiaza.

Indiferent de varietatea functiilor si de scopul pentru care il cumperi (doar incalzirea alimentelor sau si prepararea acestora) nu omite urmatoarele aspecte:
- puterea: se masoara in watt si reprezinta cantitatea de energie pe care o emite cuptorul. Cea mai mica putere porneste de la 650W si poate depasi 1200W. Cu cat puterea e mai mare, cu atat alimentele sunt patrunse mai repede.
- platoul din interiorul cuptorului sa fie din sticla termorezistenta;
- capacitatea cuptorului: se refera la interiorul lui si se masoara in litri; marimea cuptorului semnifica spatiul pe care cuptorul il ocupa efectiv in bucatarie;
- culoarea;
- locul unde urmeaza sa fie amplasat. Aceste aparate pot fi incastrate in mobilier sau asezate direct pe blat.

Functii
- grillul ajuta la decongelare, incalzire, fierbere;
- rotisorul ajuta la coacerea rapida a carnii si la prepararea frigaruilor;
- gatirea pre-programata, adica pregatirea alimentelor in functie de natura si greutatea lor;
- exista cuptoare cu functia de auto-curatare ce ofera o intretinere mai buna a cuptorului; - reincalzire automata;
- cuptorul cu microunde cu gratar este cea mai buna alegere; include toate functiile de baza de microunde gril;
- semnal sonor la terminarea programului sau in pauzele in care trebuie sa schimbi pozitia vasului.

Asadar, in alegerea unui cuptor cu microunde, este bine sa tii cont de cateva criterii importante:

1. Tine cont de spatiul disponibil din bucataria ta
Fii atent la dimensiunile cuptorului cu microunde inainte de a-l cumpara si asigura-te ca il vei amplasa intr-un loc in care aparatul va fi protejat de anumite pericole, precum dezechilibrul si caderea. In plus, chiar daca el in sine are dimensiuni de obicei mai reduse si nu necesita mult spatiu, trebuie sa ai in vedere inainte de amplasare si putin loc pentru manevrarea sa mai usoara, pentru a putea deschide usor usa si a plasa alimentele incalzite imediat langa, in zona sa. Asta ca sa fii sigur(a) ca nu vei varsa ceva fierbinte pe tine la final.

De asemenea, ai grija sa ramana suficient spatiu ca spatele si orificiile de aerisire ale cuptorului sa fie libere. In zona, vei mai avea nevoie si de o priza cu impamantare, asa ca tine cont si de lungimea cablului de alimentare al aparatului.

Daca dispui de o bucatarie moderna, cu aparatura electrocasnica incorporabila, poti lua in vedere si achizitionarea unui cuptor cu microunde incorporabil si astfel in poti amplasa intr-un mobilier special creat, pe un raft stabil sau intr-un blat de bucatarie special, astfel incat sa castigi si mai mult spatiu de desfasurare in bucataria ta.

2. Alege un model cu functiile de care stii sigur ca vei avea nevoie
Practic, functiile de care dispune un cuptor cu microunde sunt cele care ne determina in primul rand sa ne achizitionam un astfel de aparat. In functie de ceea ce consumi de obicei sau de stilul de viata adoptat, poti opta pentru un cuptor cu microunde cu functii de baza sau poti merge mai departe pentru unul mai complex, multifunctional, insa mai scump.

Daca iti trebuie un astfel de cuptor doar pentru a dezgheta anumite alimente sau pentru a incalzi mancarea, atunci nu ai nevoie decat de un cuptor cu microunde obisnuit. Ai grija sa aiba functia de decongelare/dezghetare. Acestea sunt cele mai ieftine.

Daca vrei insa sa si prepari ceva feluri de mancare cu ajutorul sau, atunci ai nevoie si de alte cateva functii, precum Grill, pentru preparate pe gratar, sau chiar Rotisor. Anumite modele permit chiar si coacerea diferitelor tipuri de aluaturi, sau a retetelor de pizza, asa ca, daca esti fan al patiseriilor, iti poti lua unul cu o asemenea functie.

Unele cuptoare cu microunde merg chiar mai departe si ofera posibilitatea de a gati cu aburi, fiind potrivite foarte bine pentru cei care tin anumite regimuri sau au adoptat un stil de viata sanatos, fara grasimi.

Astfel de functii, din ce in ce mai complexe si diverse pentru un simplu cuptor cu microunde fac acestea sa se apropie foarte mult de niste cuptoare de gatit standard, devenind chiar aparate de gatit foarte complexe. Astfel, motivele pentru care ai alege un astfel de aparat electrocasnic si pentru care ai nevoie de el si nu ar trebui sa iti lipseasca din casa se inmultesc semnificativ si devin destul de importante.
2. Optiuni sisteme diverse

Unele cuptoare cu microunde, pe langa functiile principale, de care sunt strans legate, vin cu anumite optiuni si sisteme cat mai diverse si utile, precum timer/cronometru (pentru o si mai buna precizie in timpul gatitului), cu semnal sonor la terminarea programului sau in pauzele in care ar trebui sa schimbi pozitia vasului. Majoritatea au buton pentru reglarea si stabilirea puterii, asa ca, in functie de anumite niveluri de putere, poti gati cu ajutorul sau cat mai multe feluri de mancare. Altele au chiar si optiune de reglare a microundelor din interior, al gradului de luminozitate etc.

Unele au taste Touch, usor de folosit si care faciliteaza si utilizarea aparatului si a functiilor diverse. Daca ai un copil mic, alege cuptoare cu microunde cu sistem de blocare al accesului copiilor, pentru a evita accidentele sau tentatia copilului de a butona tastele.

3. Urmareste capacitatea cuptorului cu microunde in functie de cat de mult gatesti
Orice cuptor cu microunde are o capacitate interioara ce se masoara in litri si aceasta variaza, ca si altele, in functie de numarul de functii si de complexitatea lor. Un cuptor cu multiple functii, si cat mai diverse, are nevoie, pentru punerea in aplicare a tuturor functiilor, de un spatiu mare de desfasurare in interior. Cum ar fi, de exemplu, cuptoarele care detin accesoriul si functia pentru Rotisor sau altele, care au optiune pentru pizza si implicit au nevoie de suficient spatiu pentru tava de pizza.

In functie de capacitatea de care dispune cuptorul cu microunde, acesta are modalitate de incalzire laterala sau verticala sau, in cazul cuptoarelor cu microunde mai performante, au atat incalzire laterala, cat si verticala.

In functie de cat de mult il folosesti si pentru ce anume, de cat de mult te bazei in bucatarie pe un astfel de aparat, poti alege un cuptor cu microunde capacitate mai mica sau unul de capacitate mare, pentru a putea gati mai multe feluri de mancare cu ajutorul sau.

4. Pretul
Daca dispui de un buget mai mic pentru un astfel de aparat, ai de ales intre modele standard obisnuite, clasice si cu putine functii (doar cele de baza). Daca insa, dimpotriva, vrei ceva foarte performant, care sa te ajute la cat mai multe lucruri, atunci va trebui sa scoti cat mai multi bani din buzunar, intrucat anumite cuptoare pot ajunge la preturi foarte ridicate, de ordinul miilor de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu