Cum să alegi aparatul de aer condiționat
Cum să alegi aparatul de aer condiționat |
Considerente tehnice:
- Puterea aparatului (necesarul de racire Btu)
- Tipul aparatului (split, caseta, tubulatura, etc.)
- Posibilitatile de montaj
Considerente economice:
- Consumul de energie (exista doua mari categorii de aparate, avand compresor de tip ON/OFF (pornit/oprit), sau compresor inverter, din 2014 lucrurile se vor simplifica pentru ca vor fi interzise total la comercializare cele cu compresor pornit/oprit, in 2013 legea este in vigoare, dar se accepta finalizarea stocurilor existente, fiind ilegal sa se mai importe altele)
- Costul aparatului.
Necesarul de racire
Aparatele de aer conditionat de tip split sunt aparate frigorifice cu compresie mecanica. Aceste aparate racesc aerul din camera unde sunt instalate. Racirea se realizeaza prin recircularea acestuia prin schimbatorul de caldura de la interior.
Alegerea aparatului se face in functie de necesarul de racire al camerei unde este instalat.
Daca aveti de racit camere de locuit intr-un bloc obisnuit, rapid puteti alege pentru pana in 20 mp aparate de aer conditionat de 9000 Btu/h, iar pana in 25 mp, aparate de aer conditionat de 12000 Btu/h. Aceste recomandari se fac pe baza calculelor efectuate de-a lungul timpului pentru camere similare de bloc.
Pentru camere mai mari este bine sa folositi programul de calcul de mai sus, pentru ca nu se mai poate aproxima usor necesarul de racire. Orientativ, dar aici marja de eroare este mai mare, pentru incaperi pana in 40 mp alegeti 18000 Btu/h, iar pana in 50 mp, 24000 BTU/h.
O camera de 20 mp situata la parter, cu ferestre spre Nord, nu are acelasi necesar de racire cu o camera de 20 mp situata la ultimul etaj (cu terasa deasupra) si cu ferestrele spre Vest. Cea din urma are un necesar de racire mai mare decat prima.
Necesarul de caldura reprezinta suma tuturor aporturilor de caldura ale incaperii respective: aporturi de caldura prin ferestre, prin peretii exteriori, interiori, aporturi de la persoanele din incapere, echipamente electronice, etc.
Daca necesarul de racire este mic, sub 9000 Btu/h, trebuie sa stiti ca aparate de aer conditionat de puteri mai mici, ex. 7000 Btu/h nu mai sunt in ofertele curente, insa aparatele de aer conditionat au la unitatea interioara termostat si ele vor raci incaperea pana la temperatura stabilita pe telecomanda, adica vor raci mai rapid, compresorul unitatii exterioare va functiona mai putin fata de un aparat de putere mai mica. Este in regula sa puneti un aparat de putere mai mare intr-o camera, acesta va functiona mai putin.
Sistemele de filtrare
Pot diferi de la o marca la alta, insa ele se ocupa de filtrarea aerului vehiculat. Filtrarea poate fi pentru particule mici de praf, mirosuri, si antibacteriene.
Filtrarea prafului:
Se realizeaza grosier cu un filtru de material plastic, similar cu o sita. Poate fi tratat cu o solutie antibacteriana. Necesita operatii curente de intretinere, se scoate din aparat, se spala cu apa rece (atentie, nu cu apa calda deoarece este material plastic si se poate deforma) se usuca ferit de soare (din aceleasi considerente, material plastic, se poate deforma).
Filtrarea particulelor mai mici de praf se poate face cu o retea metalica alimentata la o tensiune mare, cu amperaj mic, astfel incat sa se creeze un camp electromagnetic care sa prinda particulele foarte mici de praf, chiar si de tigare: ex.: Filtrul PLASMA de la LG
Filtrarea mirosurilor:
Se face de obicei cu un filtru de carbune activ, care este consumabil.
Alte solutii se gasesc sub denumirea deTriplu Fitru. Acest filtru este format din trei componente care filtreaza mirosurile pe specific, organice, formaldehide (materiale de constructii) si substante volatile (vopseluri). Este regenerabil.
Filtrarea/purificarea aerului:
Impotriva bacteriilor sunt mai multe solutii oferite de catre producatori, catechinul care este un extract din frunzele de ceai verde, foarte eficient impotriva bateriilor, sau alte solutii specifice marcilor, placari cu pulbere de argint (Samsung) sau Nano Bio Fusion (LG).
Filtrul cu catechin este consumabil.
Aparatele in hol.
Aparatele montate pe hol reprezinta o solutie relativ des intalnita in ultimul timp, datorita cererilor de tipul "ce aparat imi raceste casa?". Trebuie sa mentionam ca aparatele de aer conditionat sunt concepute sa raceasca incaperile in care sunt instalate, o paralela intre aparatele de aer conditionat si sistemele de incalzire se poate face astfel "Aparatele de aer conditionat sunt similare cu radiatoarele, nu cu centrala termica".
Mentionam mai sus termostatul de pe unitatea interioara care monitorizeaza temperatura dorita in camera, daca se monteaza pe un hol mic, temperatura va fi scazuta rapid, iar aparatul de aer conditionat va opri compresorul, puterea aparatului este exprimata in Btu/h => de exemplu: un aparat de 12000 Btu/h care merge 10 min este similar cu un aparat de 2000 Btuh care ar merge 1 ora continuu.
Asadar, modul de gandire "am un apartament de 50 mp, o sa pun in hol un aparat de 24000 Btu/h" este eronat.
Ce se poate obtine totusi cu un aparat montat in hol?
Necesarul de racire de care vorbeam mai sus este suma tuturor aporturilor de caldura, asta considerand si pierderile catre spatiile neclimatizate, care pot fi interpretate ca beneficii pentru camerele alaturate. In anumite cazuri, necesarul de racire pentru incaperi este mic, ex. dormitoare de 11-14 mp care sunt destul de intalnite, se pot raci la un nivel acceptabil, insa retineti:
Datorita amplasamentelor diferite, structurii diversificate ale incaperilor precum si altor necunoscute nu se poate face o regula.
Exista situatii in care se doreste ameliorarea temperaturii cu 2-3 grdC fata de temperatura in mod curent din incaperea respectiva si atunci beneficiarii respectivi sunt multumiti, insa sunt si situatii in care nu este acceptabil. Alegerea instalarii unui aparat in hol trebuie sa va apartina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu